Χρυσοί κανόνες για την υγεία των πρώτων δοντιών!!!

Πολλοί γονείς θεωρούν λαθεμένα ότι τα πρώταδόντια δεν έχουν ανάγκη ιδιαίτερης φροντίδας, αφού θα αντικατασταθούν από τα μόνιμα,
Χρυσοί κανόνες για την υγεία των πρώτων δοντιών!!!



Το πρώτο δόντι του μωρού ανατέλλει γύρω στους 6 με 8 μήνες. Πολλές φορές υπάρχουν μωρά που τα δόντια τους μπορεί να ανατείλουν στους 4 μήνες και άλλα στο πρώτο έτος ή και λίγο πιο μετά. Όλα αυτά θεωρούνται φυσιολογικά. Σπάνια επίσης συμβαίνει να γεννηθεί το μωρό με ένα δόντι στο μέσο της πάνω γνάθου.

Ενώ ορισμένα βρέφη περνούν χωρίς κανένα πρόβλημα τη διαδικασία της οδοντοφυΐας, πολλά ταλαιπωρούνται.

Τα συμπτώματα οδοντοφυΐας μπορεί να είναι:

  • Πολλά σάλια,τα οποία μπορεί να οδηγήσουν και σε εξανθήματα στο πρόσωπο
  • Πρήξιμο των ούλων και ευαισθησία
  • Ευερεθιστότητα και ανησυχία
  • Έντονη διάθεση για δάγκωμα
  • Άρνηση της τροφής
  • Προβλήματα ύπνου
  • Όχι πυρετό

Τα περισσότερα μωρά βγάζουν τα δόντια τους με αυτή τη σειρά: Πρώτα τα δύο μεσαία κάτω, μετά τα δύο μεσαία πάνω, μετά τα πλαϊνά και τέλος τα πίσω.
Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να βοηθήσετε το μωρό να βγάλει τα πρώτα του δόντια αλλά μπορείτε το ανακουφίσετε από τον πόνο.
Υπάρχουν στο εμπόριο προϊόντα για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του μωρού
Οι κρίκοι οδοντοφυΐας,εύκολοι στο κράτημα και άνετοι για να τους δαγκώνει το παιδί κάνοντας μασάζ στα ούλα του μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο για μεγαλύτερη ανακούφιση.  Η επαφή με το κρύο μουδιάζει τοπικά τα ούλα και ανακουφίζει από τον πόνο. Πολλοί γονείς βρίσκουν πολύ ανακουφιστικό για τα παιδιά τους να κάνουν επάλειψη στα ούλα με τζέλ. Επίσης υπάρχουν και κρίκοι οδοντοφυΐας που ενώ κάνουν μασάζ εκπαιδεύουν το μωρό με ερεθίσματα οπτικά και αφής.Ακόμα  στο εμπόριο  θα βρείτε οδοντόβουρτσες που δεν έχουν τριχούλες και κάνουν μασάζ  στα ούλα με σκοπό να  τα ανακουφίσουν.
Για βρέφη που έχουν λίγα μπροστινά δόντια στο στόμα, υπάρχουν ειδικές μωρουδιακές οδοντόβουρτσες
Πλένουμε τα δόντια του μωρού με σκέτο νερό ή οδοντόπαστα χωρίς φθόριο  μέχρι περίπου την ηλικία των τρεισήμισι ετών όπου και το παιδί καταλαβαίνει και μπορεί να  φτύσει την οδοντόκρεμα.Η χρήση φθορίου πάνω από τα 1450ppm ξεκινάει στην ηλικία των 6 ετών. Από 6 μηνών μέχρι 24 χρησιμοποιούμε οδοντόκρεμες με περιεκτικότητα 500ppm και τέλος από 2 έως 6 χρονών 1000ppm.
Χρυσοί κανόνες για την υγεία των δοντιών

  • ·  Ξεκινάμε το βούρτσισμα με την ανατολή του πρώτου δοντιού (2 φορές την ημέρα).
  •  
  • ·   Δεν χρησιμοποιούμε το μπιμπερό για να κοιμίσουμε το παιδί.

 

  • ·   Επισκεπτόμαστε τον παιδοδοντίατρο πριν το κλείσιμο του πρώτου έτους.

Η διατήρηση της υγείας των νεογιλών δοντιών έχει μεγάλη σημασία. Τα νεογιλά δόντια πρέπει να φροντίζονται μέχρι να πέσουν φυσιολογικά. Πολλοί γονείς θεωρούν λαθεμένα ότι τα νεογιλά δόντια δεν έχουν ανάγκη ιδιαίτερης φροντίδας, αφού θα αντικατασταθούν από τα μόνιμα. Στην πραγματικότητα όμως τα νεογιλά δόντια είναι οι οδηγοί που θα βοηθήσουν στην ομαλή ανατολή των μόνιμων δοντιών και η παραμέληση της στοματικής υγιεινής σε αυτή την περίοδο μπορεί να αποβεί καταστροφική.

 

https://vimeo.com/155067683