Δείτε την Emma Watson να μιλάει για τον φεμινισμό στα Η.Ε.

Η Hermioneτου Harry Potter, Emma Watson μεγάλωσε και δίνει λόγους για το φεμινισμό ως η νέα Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως των Ηνωμένων Εθνών. Μιλώντας στα κεντρικά γραφεία των Η.Ε. στη Νέα Υόρκη, εξήγησε γιατί δεν είναι να είσαι φεμινίστρια.
Emma Watson



Μεγάλωσε πολύ η Ερμιόνη του Harry Potter, αν κι έχω την υποψία ότι έκρυβε αυτήν την ωριμότητα και τις ανησυχίες μέσα της από μικρή.  Η ηθοποιός ονομάστηκε Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως των Ηνωμένων Εθνών αμέσως μετά την αποφοίτηση της από το πανεπιστήμιο το καλοκαίρι.

Ήδη έχει κάνει αρκετά πράγματα από τη νέα της θέση, όπως να μιλήσει εναντίον ενός σεξιστή πολιτικού στη Τουρκία χρησιμοποιώντας τον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter ή να σχολιάσει τις πολιτικές που κρύβονται πίσω από το πρόσφατο σκάνδαλο με τις γυμνές φωτογραφίες των σταρ. 

Αλλά είναι εντελώς διαφορετικό να τη βλέπεις να μιλάει στα κεντρικά γραφεία των Η.Ε. στη Νέα Υόρκη για την έναρξη της καμπάνιας HeForShe, η οποία σκοπεύει να ενεργοποιήσει τους άντρες για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των γυναικών.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του λόγου της ήταν η διευκρίνηση και ο σχολιασμός σχετικά με το πως βλέπουν οι περισσότεροι τον φεμινισμό:

«Αποφάσισα ότι είμαι φεμινίστρια και μου φάνηκε αρκετά απλό. Αλλά η πρόσφατη μου έρευνα μου έδειξε ότι ο φεμινισμός έχει γίνει μη δημοφιλής λέξη. Φαίνεται ότι είμαι ανάμεσα σ’ εκείνες τις γυναίκες των οποίων οι εκφράσεις είναι πολύ δυναμικές, πολύ επιθετικές, που προκαλούν απομόνωση, είναι κατά των αντρών και μη ελκυστικές.

Γιατί είναι αυτή η λέξη τόσο άβολη; Είμαι από την Αγγλία και πιστεύω ότι είναι σωστό να πληρώνομαι ακριβώς όπως και οι άντρες συνάδελφοι μου. Πιστεύω ότι είναι σωστό να λαμβάνω αποφάσεις για το σώμα μου. Πιστεύω ότι είναι σωστό να εμπλέκονται γυναίκες στις αποφάσεις και τις πολιτικές που λαμβάνονται υπέρ μου και της χώρας μου. Πιστεύω ότι είναι σωστό να λαμβάνω τον ίδιο κοινωνικό σεβασμό με τους άντρες. Αλλά δυστυχώς μπορώ να πω πως δεν υπάρχει μια χώρα στον κόσμο, όπου όλες οι γυναίκες μπορούν να περιμένουν αυτά τα δικαιώματα».

Όπως σχολιάζουν πολλοί ήδη στο internet, το θετικό με τη Watson είναι ότι λόγω του Harry Potter και το γεγονότος ότι η Ερμιόνη είναι ένας χαρακτήρας αγαπητός και από τους άντρες και από τις γυναίκες, τα λόγια της μπορούν να βρουν αποίχηση σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Και είναι το νεαρό της ηλικίας των ανθρώπων που τη γνωρίζουν η κατάλληλη για να διαμορφωθούν οι απόψεις τους για την ισότητα και τους ρόλους των δυο φύλων.

Παρακολουθήστε ολόκληρο τον λόγο της στο video.