Περιοδοντίτιδα : Μια ύπουλη νόσος κι ένας εχθρός για τα δόντια

Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται;
Περιοδοντίτιδα : Μια ύπουλη νόσος κι ένας εχθρός για τα δόντια



Όταν κάποιος δε βουρτσίζει καλά, ή δε βουρτσίζει συχνά ή και τα δύο...., τότε τα ούλα αρχίζουν να ματώνουν. Όταν επίσης, δε χρησιμοποιείται το νήμα για να καθαρίζονται οι μεσοδόντιες περιοχές των δοντιών, τότε τα ούλα γίνονται οιδηματώδη και έχουν φλεγμονή, αλλάζουν χρώμα και κάποιες φορές πυορροούν.

Αυτά τα συμπτώματα όταν περιορίζονται στα ούλα, πρόκειται για τη νοσηρή εικόνα που λέγεται ουλίτιδα. Όταν όμως επεκτείνονται στο οστό της γνάθου τότε έχουμε μια πιο γενικευμένη μορφή, που λέγεται περιοδοντίτιδα.

Η ουλίτιδα προκαλείται από μικρόβια του στόματος, τα οποία προσλαμβάνουν ιόντα ασβεστίου και φωσφόρου από το σάλιο όπου μαζί με τυχόντα υπολείμματα τροφών δημιουργούν την πέτρα, πιο επιστημονικός όρος, τρυγία.

Εάν η πέτρα βρίσκεται πάνω από την παρυφή των ούλων, τότε πρόκειται για μια πιο “αγαθή” μορφή όπου η εξέλιξή της είναι ηπιότερη. Εάν όμως έχουμε πέτρα κάτω από την παρυφή των ούλων, τότε έχουμε την υποουλική τρυγία, η οποία είναι υπεύθυνη για την περιοδοντίτιδα και έχει χειρότερη πρόγνωση.

Τα συμπτώματα της ουλίτιδας είναι πλήρως αναστρέψιμα. Αρκεί για να τη θεραπεύσουμε ένας πολύ καλός καθαρισμός και ένα συχνό επιμελές βούρτσισμα για να διατηρούμε το στόμα σε άριστη κατάσταση.

Εάν όμως η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα, τότε προκύπτει το επόμενο στάδιο αυτής που είναι η περιοδοντίτιδα-περιοδοντική νόσος. Η φλεγμονή δεν περιορίζεται στα ούλα, αλλά καταστρέφονται και οι περιβάλλοντες ιστοί. Υπάρχει αιμορραγία, οίδημα, πόνος και απειλείται ακόμη και η στήριξη υγιών δοντιών !

Η περιοδοντίτιδα έχει πολλές μορφές : Αρχόμενη, μέσης βαρύτητας ή προχωρημένη μορφή. Κάποιες μορφές της νόσου είναι εξαιρετικά επιθετικές, κατά συνέπεια οι ασθενείς χάνουν εύκολα τα δόντια τους, επηρεάζοντας αρνητικά τη λειτουργικότητα του στόματός τους, την αισθητική τους, αλλά και την ψυχολογία τους.

Η συχνότητα της περιοδοντίτιδας βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την ηλικία. Άτομα άνω των 30 ετών πάσχουν από τη νόσο σε ποσοστό 50 % των ατόμων !!

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο και πρέπει να γίνει κατανοητό από τους ασθενείς είναι ότι η απώλεια της στήριξης των δοντιών είναι μη αναστρέψιμη, ενώ η αντιμετώπιση της φλεγμονής είναι εφικτή. Το πρόβλημα λύνεται κάνοντας συχνούς και βαθείς καθαρισμούς στον οδοντίατρο, καθώς και βουρτσίζοντας καλά , μειώνοντας το κάπνισμα οι καπνιστές και τρώγοντας υγιεινά γεύματα πλούσια σε βιταμίνες.

Ευχαριστούμε πολύ την κ. Ιωάννα Καζάκου, Οδοντίατρος, για τις πολύτιμες πληροφορίες και συμβουλές της.