Ευρυαγγείες, ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς του γυναικείου δέρματος

Είστε προετοιμασμένες να αναδείξετε τα όμορφα πόδια σας;
Ευρυαγγείες, ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς του γυναικείου δέρματος



Το καλοκαίρι πλησιάζει, τα ρούχα αρχίζουν να ελαττώνονται... Τα καλσόν, σε λίγες ημέρες, δεν θα έχουν θέση στην γκαρνταρόμπα σας, το ίδιο και τα παντελόνια. Είστε προετοιμασμένες να αναδείξετε τα όμορφα πόδια σας ή είστε από τις γυναίκες εκείνες που τα κρύβουν πίσω από μακριές φούστες και μοιράζονται ένα κοινό μυστικό πρόβλημα....τις ευρυαγγείες στα πόδια?  

Ο αγγειοχειρουργός κ.Νικόλαος Τσεκούρας,  μας εξηγεί τι είναι οι Ευρυαγγείες στα πόδια, και μας δίνει συμβουλές για την θεραπεία τους. 

Τι είναι οι Ευρυαγγείες στα πόδια;

Οι ευρυαγγείες είναι λεπτές κόκκινες ή μπλε-μοβ φλέβες που κάνουν την εμφάνισή τους κυρίως στα πόδια και σπανιότερα στο πρόσωπο.  

Τι προκαλεί τις Ευρυαγγείες;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνιση των ευρυαγγειών. Κάποιοι από αυτούς είναι: 

•    Η κληρονομικότητα: Αν οι γονείς σας έχουν ευρυαγγείες, υπάρχει πιθανότητα να αποκτήσετε και εσείς κάποια στιγμή στη ζωή σας.

•    Η εγκυμοσύνη: Θεωρείται ο δεύτερος πιο συχνός παράγοντας εμφάνισης ευρυαγγειών. Ο αυξημένος όγκος αίματος στην εγκυμοσύνη, οι ορμονικές αλλαγές και η πίεση που ασκεί η μήτρα στις φλέβες της λεκάνης, κατά το τελευταίο τρίμηνο, αποτελούν τους κυριώτερους λόγους.  

•    Ορμονικοί παράγοντες (Λήψη ορμονικών σκευασμάτων, αντισυλληπτικά σκευάσματα, περίοδος εφηβείας και εμμηνόπαυσης). 

•    Εργασία: Εάν η εργασία σας απαιτεί παρατεταμένη ορθοστασία ή καθιστική θέση, υπάρχει περίπτωση να παρατηρήσετε με την πάροδο των ετών, την εμφάνιση των πρώτων σας ευρυαγγειών.  Αυτό συμβαίνει διότι η βαρύτητα, σε αυτές τις περιπτώσεις, εμποδίζει την σωστή δερματική κυκλοφορία, με αποτέλεσμα το αίμα να λιμνάζει μέσα σε μικρές φλέβες και αυτές να ΄φουσκώνουν’. 

Τέλος, άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες θεωρούνται:

•    Η παχυσαρκία, η χρόνια χρήση στενών ρούχων και οι τραυματισμοί.

Ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνονται πριν την έναρξη της θεραπείας;

Θα πρέπει να γίνεται ένα πολύ αναλυτικό τρίπλεξ κάτω άκρων, το οποίο ονομάζεται «χαρτογράφηση». Στην χαρτογράφηση, ο αγγειοχειρουργός, εξετάζει με κάθε λεπτομέρεια το φλεβικό σας σύστημα, ώστε να αποκλειστεί το ένδεχόμενο να υποκρύπτεται κάποια πιο προχωρημένη κατάσταση φλεβικής ανεπάρκειας. Αν δεν βρίσκεστε σε πιο προχωρημένο στάδιο ξεκινάτε τη θεραπεία των ευρυαγγειών άμεσα. 

Πώς γίνεται η θεραπεία των Ευρυαγγειών;

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι αντιμετώπισης των ευρυαγγειών, αυτές είναι:

α) Σκληροθεραπεία:

Η θεραπεία των ευρυαγγειών πραγματοποιείται με την έγχυση μέσα στις αυτές,μέσω μιας πολύ λεπτής βελόνας, μιας χημικής σκληρυντικής ουσίας, η οποία προκαλεί συρρίκνωση των τοιχωμάτων των φλεβών και οριστικό κλείσιμο του αυλού τους. Οι συνεδρίες που χρειάζονται καθορίζονται από την έκταση του προβλήματος, συνήθως, όμως, χρειάζονται 4-6 συνεδρίες.

β) Σκληροθεραπεία με αφρό

Είναι μία παραλλαγή της κλασσικής σκληροθεραπείας. Πρόκειται για το ίδιο χημικό φάρμακο, αναμεμειγμένο με αέρα. Αυτού του είδους η παραλλαγή ενισχύει την δράση του φαρμάκου,αφού λόγω του αφρού,έχει τη δυνατότητα να καλύπτει μεγαλύτερο όγκο μέσα στη φλέβα και να έρχεται σε καλύτερη επαφή με την εσωτερική επένδυση των φλεβών. Το αποτέλεσμα είναι να αποτελεί ιδανική θεραπεία στις μεγαλύτερες των ευρυαγγειών. 

Μετά τη σκληροθεραπεία, ο ασθενής φοράει ειδικές κάλτσες συμπίεσης, οι οποίες αποτρέπουν την είσοδο αίματος στις ύπο θεραπεία φλέβες. Επίπλέον, συνιστάται περπάτημα για τα επόμενα λεπτά της θεραπείας.

γ) Θεραπεία με laser ή ραδιοσυχνότητες

Οι θεραπείες με laser ή ραδιοσυχνότητες, αποτελούν την καλύτερη μέθοδο αντιμετώπισης των πολύ μικρών και λεπτών ευρυαγγειών. 

Tips: 

•    Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, όταν κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες ευρυαγγείες στα πόδια σας, θα πρέπει να ξεκινήσετε κάποια θεραπεία σχετικά σύντομα, ώστε να εμποδίσετε την εξέλιξή τους.  

•    Προσπαθήστε να αποφεύγετε τα ψηλά τακούνια (έχετε μαζί σας και ένα ζευγάρι χαμηλά παπούτσια για εναλλαγή), όσο αυτό είναι δυνατό. 
•    Αν η εργασία σας είναι καθιστική (γραφείο), κάνετε μικρές κινήσεις με τα πόδια σας (στην άρθρωση του αστραγάλου), ώστε οι μύες να ωθούν αποτελεσματικότερα, το φλεβικό αίμα προς τα πάνω. Επίσης, αν μπορείτε να τοποθετήσετε κάτω από το γραφείο ένα καρεκλάκι, για να έχετε τα πόδια σας υπερυψωμένα, κάντε το... θα αισθάνεστε αρκετά πιο ξεκούραστα τα πόδια σας στο τέλος της ημέρας.

•    Αν η ζωή σας στην καθημερινότητα σας έχει αρκετή ορθοστασία, προσπαθήστε να έχετε λίγα διαλείμματα μέσα στην ημέρα για ξεκούραση... προσπαθήστε να κάνετε μικρές κινήσεις με τους μύες της γάμπας σας, περπατήστε, γυμναστείτε...

•    Τα στενά ρούχα καλό είναι να αποφεύγονται ή να φοριούνται σπάνια, αφού δεν επιτρέπουν τη φυσική κίνηση στο σώμα.

•    Προτιμήστε καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης αντί για το κλασσικό καλσόν.

•    Ένα καλό μασάζ στο τέλος της ημέρας θα σας χαλαρώσει και θα βοηθήσει αρκετά στην κυκλοφορία.

Τσεκούρας Νικόλαος MD, ECFMG, PHD, Αγγειοχειρουργός - Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Τ. Clinical Fellow Jobst Vascular Institute (Toledo, Ohio) University of Michigan (Ann Arbor) – USA. Για περισσότερες πληροφορίες , επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.dr-tsekouras.gr ,ή καλέστε στο 2106215855 , 6977741191