Λευκό ξίδι: 20 έξυπνοι τρόποι για να το χρησιμοποιήσεις στο σπίτι σου

Νόμιζες ότι είναι κατάλληλο μόνο για τις σαλάτες; Θα εκπλαγείς!
Λευκό ξίδι: 20 έξυπνοι τρόποι για να το χρησιμοποιήσεις στο σπίτι σου



Ξίδι υπάρχει σε κάθε σπίτι και είναι πιο χρήσιμο από ό,τι φαντάζεσαι. Γιατί, δεν νοστιμίζει μόνο τα φαγητά και τις σαλάτες σου, αλλά μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και σε άλλες δουλειές του σπιτιού. Ίσως να γνωρίζεις ήδη μερικές από τις χρήσεις του, αλλά είσαι σίγουρη ότι τις ξέρει όλες; Το λευκό ξίδι θα σου λύσει τα χέρια σε πολλές δουλειές του σπιτιού, γιατί καθαρίζει δύσκολους λεκέδες, καταπολεμά τις δυσάρεστες οσμές, κάνει τα σκεύη και τα κοσμήματά σου να αστράφτουν και χρησιμεύει και σε πολλά ακόμα που θα κάνουν την καθημερινότητά σου πιο εύκολη και θα σε απαλλάξουν από τα περιττά έξοδα σε καθαριστικά που τελικά δεν σου είναι απαραίτητα.

*Προσοχή, αναφερόμαστε πάντα στο λευκό ξίδι!

#1 Καθάρισε τα ράφια και κάθε επιφάνεια του ψυγείου σου με λίγο ξίδι και νερό. Θα κάνει τις επιφάνειες να λάμπουν και θα πάρει μακριά τις οσμές από τα τρόφιμα που βρίσκονται μέσα σε αυτό.

#2 Κάνε τις κούπες σου να λάμπουν. Τρίψε τις απαλά με ξίδι και αλάτι και δες τες πάλι να αστράφτουν σαν καινούριες. Ό,τι λεκέδες έχουν δημιουργήθεί από τη χρήση, θα εξαφανιστούν.

#3 Καθάρισε τις πλαστικές επιφάνειες του σπιτιού, τα πλαστικά, αποθηκευτικά καλάθια, ακόμα και τα παιχνίδια του παιδιού σου με ένα πανάκι που έχεις βρέξει με ξίδι και θα αστράψουν στη στιγμή.

#4 Ψέκασε με ξίδι την τουαλέτα σου και καταπολέμησε τα μικρόβια που υπάρχουν σε αυτή. Με ένα πανάκι καθάρισε την περιοχή και γύρω από τη λεκάνη αλλά και το νιπτήρα (με άλλο πανάκι για να μη μεταφερθούν μικρόβια) και το μπάνιο σου θα αστράφτει χωρίς να έχεις χρησιμοποιήσει άλλα καθαριστικά.

#5 Βγάλε τους λεκέδες από τα ρούχα σου, τρίβοντας την περιοχή που έχει λερωθεί το ύφασμα με ένα καθαρό πανάκι, βουτηγμένο σε ξίδι. Το ίδιο κάνε για να αφαιρέσεις από τα μπλουζάκια σου τα σημάδια από το αποσμητικό. Ύστερα, βάλτα στο πλυντήριο και μόλις στεγνώσουν θα καταλάβεις αμέσως την αλλαγή.

#6 Πριν κοιμηθείς, ρίξε στην λεκάνη σου μία κούπα ξίδι (αντί για χλωρίνη) και μην τραβήξεις το καζανάκι, μέχρι το επόμενο πρωί. Όλες αυτές τις ώρες που το ξίδι θα μείνει στον πάτο της λεκάνης, θα την καθαρίσει και θα καταπολεμήσει τις οσμές.

#7 Λερώθηκε το χαλί σου; Μην ανησυχείς! Βάλε σε ένα μπωλ 2 κουταλιές της σούπας ξίδι και ¼ της κούπας αλάτι ή μαγειρική σόδα. Ανακάτεψε το μείγμα και ρίξτο πάνω στον λεκέ. Άφησέ το μέχρι να στεγνώσει, περίπου για 40 λεπτά και ύστερα αφαίρεσέ το με ένα καθαρό πανάκι που έχεις βουτήξει σε ζεστο νερό. Ο λεκές έχει εξαφανιστεί!

#8 Θέλεις να καθαρίσεις τα πινέλα ζωγραφικής σου ή ακόμα και αυτά που χρησιμοποιείς στο μακιγιάζ σου; Βούτηξέ τα σε ένα μπωλ με ξίδι, άφησέ τα για 2-3 λεπτά και ύστερα ξέπλυνέ τα με ζεστό νερό. Είναι πεντακάθαρα!

#9 Θέλεις να καθαρίσεις το νεροχύτη της κουζίνας σου; Βάλε σε ένα μπωλ 1 κουταλιά της σούπας ξίδι και 1 αλάτι και με ένα σφουγγάρι τρίψε καλά το νιπτήρα της κουζίνας. Στη συνέχεια, ξέπλυνε με μπόλικο νερό.

#10 Έχουν ξεθωριάσει οι κάλτσες σου και τα ρούχα που φοράς στο γυμναστήριο; Κάντα να φαίνονται και πάλι σαν καινούρια. Σε μια κατσαρόλα με νερό, πρόσθεσε 1 κούπα ξίδι και μόλις το νερό βράσει, ρίξε μέσα τα λεκιασμένα ρούχα. Άφησέ τα να μουλιάσουν για περίπου 6 ώρες και δεν θα πιστεύεις στα μάτια σου!

#11 Αν θέλεις να καθαρίσεις τις δερμάτινες τσάντες και τα παπούτια σου, χρησιμοποίησε λευκό ξίδι.

#12 Αν τα λουλούδια που έχεις στο βάζο σου αρχίζουν να μαραίνονται, μην τα πετάξεις ακόμα! Άλλαξε το νερό τους και ρίξε μέσα σε αυτό 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξίδι και 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη που έχεις διαλύσει σε ¼ της κούπας νερό. Θα δώσεις στα λουλούδια σου ζωή και μπορείς να τα κρατήσεις λίγο ακόμα στο σπίτι!

#13 Σε τσίμπησε κουνούπι; Βάλε στην περιοχή λίγο ξίδι και θα σταματήσει τον ερεθισμό και την ενοχλητική αίσθηση της φαγούρας. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και σε τσίμπημα μέλισσας.

#14 Μία φορά την εβδομάδα βρέξε το βουρτσάκι της οδοντόβουρτσάς σου με λευκό ξίδι και βούρτσισε τα δόντια σου. Θα δεις ότι θα δείχνουν πιο λευκά. Επίσης, το ξίδι βοηθάει στην καταπολέμηση της κακοσμίας του στόματος.

#15 Κάνε το μανικιούρ σου να κρατήσει περισσότερο: Πριν βάψεις τα νύχια σου, κάθάρισέ τα με ένα βαμβάκι που έχεις μουσκέψει με λευκό ξίδι. Περίμενε να στεγνώσουν και άπλωσε το μανό.

#16 Θέλεις να κάνεις το τρίχωμα του σκύλου σου λαμπερό; Ανακάτεψε μια κούπα λευκό ξίδι με ¼ της κούπας νερό και ψέκασέ τον!

#17 Πριν μαγειρέψεις το κρέας σου, άφησέ το να μαριναριστεί μέσα σε ξίδι. Εκτός του ότι θα μαλακώσει και θα του δώσει ωραία γεύση, θα σκοτώσει και τα βακτήρια που υπάρχουν στο ωμό κρέας. Για τη μαρινάδα θα χρειαστείς: ¼ της κούπας βαλσάμικο (ανάλογα με την ποσότητα του κρέατος, μπορεί να χρειαστείς και περισσότερο) και μέσα μπορείς να προσθέσεις αλάτι, πιπέρι και ό,τι άλλα καρυκεύματα σου αρέσουν για να του δώσουν γεύση. Άφησε το κρέας τουλάχιστον 20 – 30 λεπτά για να μαριναριστεί (αν το αφήσεις ολόκληρο το βράδυ στο ψυγείο, ακόμα καλύτερα) και ύστερα ξεκίνα τη μαγειρική σου.

#18 Για να μη σπάσουν τα αβγά ενώ τα βράζεις, πρόσθεσε στο νερό της κατσαρόλας 2 κουταλιές της σούπας ξίδι.

#19 Γέμισε ένα μπώλ με καυτό νερό, πρόσθεσε δύο κουταλιές της σούπας ξίδι και τοποθέτησέ το μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων για 5 λεπτά. Θα πάρει μακριά τις οσμές και ύστερα με ένα καθαρό πανάκι μπορείς να το καθαρίσεις πανεύκολα.

#20 Αν το αγαπημένο σου cd ή dvd έχει γρατζουνιστεί και δεν παίζει πια, βρέξε ένα καθαρό πανάκι με ξίδι και τρίψε απαλά την γρατζουνισμένη του επιφάνεια. Περίμενε να στεγνώσει καλά και ξαναδοκίμασε. Μήπως τώρα παίζει;

Τολμάς; ΑΥΤΑ είναι τα πράγματα που πρεπει να δοκιμάσεις στη ζωή σου. Γιατί δημιουργούν τις πιο όμορφες αναμνήσεις...