10 τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C

Εκτός από τα πορτοκάλια...



Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C είναι άκρως σημαντική για την υγεία μας και απαραίτητη για τον οργανισμό μας. Γι’ αυτό, αν συνηθίζεις να ξεκινάς την ημέρα σου με έναν φυσικό χυμό από πορτοκάλια, σίγουρα κάνεις πολύ μεγάλο καλό στο σώμα σου. Η βιταμίνη C που βρίσκεται στο φρούτο αυτό, ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού απέναντι στους ιούς και τα μικρόβια που προκαλούν ασθένειες. Ήξερες όμως ότι υπάρχουν φρούτα, αλλά και λαχανικά που προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C στον οργανισμό σου από τα πορτοκάλια; Διάβασε παρακάτω ποια είναι αυτά και πρόσθεσέ τα στη διατροφή σου!

#1 Καυτερές πιπεριές

Την ώρα που ένα μεσαίου μεγέθους πορτοκάλι προσφέρει στον οργανισμό 69,7 mg βιταμίνης C, μισή κούπα κομμένες κόκκινες πιπεριές, περιέχουν 107,8 mg βιταμίνης C. Επίσης, η καψαϊκίνη που εμπεριέχεται σε αυτές, η ουσία που τις κάνει καυτερές, κάνει καλό στις αρθρώσεις και τους μύες του σώματός σου.

#2 Κόκκινες πιπεριές

Μια κούπα κομμένες, κόκκινες πιπεριές περιέχει περίπου τρεις φορές περισσότερη ποσότητα βιταμίνης C από εκείνη που υπάρχει σε ένα πορτοκάλι. Για να μιλήσουμε με αριθμούς, περίπου 190 mg. Οι κόκκινες πιπεριές όμως, προσφέρουν στον οργανισμό και βιταμίνη A, η οποία κάνει καλό στα μάτια.

#3 Πράσινες πιπεριές

Μπορεί να μην σου προσφέρουν την ίδια ποσότητα βιταμίνης C, όπως οι συγγενικές τους, κόκκινες, αλλά όταν η μία κούπα με κομμένες πράσινες πιπεριές εξασφαλίζει στον οργανισμό σου 120 mg βιταμίνης C, αυτόματα ο οργανισμός σου λαμβάνει 200% της ημερήσιας, απαραίτητης ποσότητας που χρειάζεται από τη συγκεκριμένη βιταμίνη.

#4 Μπρόκολο

Λατρεύεις το λαχανικό αυτό, όσο εγώ; Αν ναι, τότε πολύ καλά κάνεις, γιατί το θαυματουργό αυτό και πεντανόστιμο -κατά τη γνώμη μου- λαχανικό, όχι μόνο σου προσφέρει 132 mg βιταμίνης C και μόνο 30 θερμίδες ανά μερίδα, αλλά έχει και άλλα οφέλη για την υγεία σου, αφού κρατάει μακριά τον καρκίνο και οι φυτικές ίνες που περιέχει κάνουν τρομερό καλό στο δέρμα και το σώμα σου.

#5 Παπάγια

Μία κούπα από κομματάκια του εξωτικού αυτού φρούτου, σου δίνει 88,3 mg βιταμίνης C, καταπολεμά την ιγμορίτιδα που προκαλείται συνήθως από κάποιο κοινό κρυολόγημα, δίνει λάμψη στο δέρμα σου (γι’ αυτό και οι μάσκες προσώπου με παπάγια είναι θαυματουργές) και δυναμώνει το σκελετό σου.

#6 Φράουλες

Μια κούπα φράουλες, μεταφράζεται σε 84,7 mg βιταμίνης C. Επίσης περιέχουν σίδηρο και κάνουν καλό στην καρδιά. Κάτι ακόμα που δεν ήξερες είναι ότι το αγαπημένο αυτό φρούτο βοηθάει στη φυσική λεύκανση των δοντιών.

#7 Κουνουπίδι

Μπορεί η μυρωδιά που αφήνει στο σπίτι κάθε φορά που το μαγειρεύεις να μην είναι η αγαπημένη σου, αλλά αυτά τα σημαντικά που προσφέρει στον οργανισμό σου, όπως 127,7 mg βιταμίνης C (ένα μικρό μπουκέτο), φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, μάλλον αξίζουν να την ανέχεσαι πού και πού.

#8 Ανανάς

Περιέχει 78,9 mg βιταμίνης C, βοηθάει στη χώνεμη και την καλή λειτουργία του στομάχου, μειώνει το φούσκωμα και το πρήξιμο και είναι ιδανική τροφή αν κάνεις διατροφή. Προτίμησε να το φας αμέσως μετά το γυμναστήριο, γιατί ηρεμεί τους μύες του σώματός σου και μειώνει την όποια φλεγμονή μπορεί να έχει δημιουργηθεί εξαιτίας την καταπόνησής τους κατά τη διάρκεις της άσκησης.

#9 Ακτινίδιο

Δύο ακτινίδια χαρίζουν στον οργανισμό σου 137,2 mg βιταμίνης C. Το φρούτο αυτό είναι εξίσου πλούσιο σε κάλιο.

#10 Μάνγκο

Το τροπικό αυτό φρούτο περιέχει 122,3 mg βιταμίνης C, αλλά είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη A, η οποία τονώνει το ανοσοποιητικό σου σύστημα και κάνει καλό στην υγεία του σώματος αλλά και των ματιών σου.

Δες ΕΔΩ τι πρέπει να προσθέσεις ή να αλλάξεις  στη διατροφή σου για να αποκτήσεις  το τέλειο σώμα μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων. Προλαβαίνεις!