Ξεφορτώσου ό,τι σε χαλάει

Το βιβλίο της Mari Kondo θα σου δείξει τον τρόπο.



Όταν έρχεται η στιγμή να κάνουμε εκκαθάριση στο σπίτι από όλα αυτά τα πράγματα που συσσωρεύουμε για μήνες -ή μήπως για χρόνια;- ένας είναι ο άνθρωπος που θα μας βοηθήσει. Η Γιαπωνέζα master της τακτοποίησης Mari Kondo έχει έναν δικό της, εντελώς ανορθόδοξο τρόπο να ξεχωρίζει τα χρήσιμα από τα άχρηστα.

 

Για την Kondo τα πράγματα δεν είναι απλά άψυχα αντικείμενα που μπορείς να τα πετάξεις σαν να μην τρέχει τίποτα, επειδή μπορεί, ας πούμε, να είναι παλιά. Θεωρεί ότι τα πράγματά μας μπορούν να μας δημιουργούν χαρά, μόνο και μόνο επειδή τα έχουμε. Όταν πάψουν να μας προκαλούν χαρά, είναι η ώρα να τα ξεφορτωθούμε –αφού τα ευχαριστήσουμε πρώτα για τις υπηρεσίες τους. Τύπου: «Αντίο, αγαπημένο μου τρύπιο μπλουζάκι. Ευχαριστώ που με έντυνες τόσα χρόνια. Άντε, γεια σου τώρα» (τη λες και λίγο τρελή τη Γιαπωνέζα).

 

Έχει γράψει τέσσερα βιβλία στα οποία περιγράφει αναλυτικά τη φιλοσοφία και τις μεθόδους της, αλλά ειδικά ένα από αυτά, το The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing, έχει γίνει best seller σχεδόν παντού: Είναι εύπεπτο, κατανοητό και παρόλο που στην αρχή λειτουργεί σαν γροθιά στο στομάχι, γιατί σε βάζει στη διαδικασία να σκεφτείς τι σε κάνει να νιώθεις όμορφα, σταδιακά το συνηθίζεις και στο τέλος νιώθεις ανακούφιση και -γιατί όχι- ένα είδος ευτυχίας. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται οι εκατομμύρια fans της.

 

Για να μπεις όμως στο κυρίως θέμα, πρέπει πρώτα να κάνεις τρία βήματα:

 

1. Όταν αποφασίσεις να κάνεις ξεκαθάρισμα στα πράγματά σου το μυστικό δεν είναι να πετάξεις ή να δωρίσεις όσα περισσότερα μπορείς, αλλά να βεβαιωθείς ότι τα πράγματα που θα κρατήσεις σε κάνουν πραγματικά ευτυχισμένο. Η ερώτηση, λοιπόν, που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου κάθε φορά που βάζεις ένα αντικείμενο κάτω από το μικροσκόπιο είναι: «Μου δίνει αυτό χαρά;». Σκέψεις όπως πόσα χρήματα πλήρωσες για να αποκτήσεις το τάδε φόρεμα που πλέον δεν σου κάνει ή τι είδους αναμνήσεις σου ξυπνάει όποτε το βλέπεις απλώς επιβραδύνουν τη διαδικασία.

 

2. Κάνε ξεκαθάρισμα ανά κατηγορία αντικειμένων και όχι ανά δωμάτιο. Δηλαδή, ξεκίνα, για παράδειγμα, πρώτα από τα βιβλία που μπορεί να είναι σκόρπια σε όλα τα δωμάτια, παρά από το σαλόνι ή την κρεβατοκάμαρα που είναι γεμάτα με πολλά διαφορετικά πράγματα. Αντικείμενα που ανήκουν στην ίδια κατηγορία είναι πολύ πιο εύκολο να διαχωριστούν σε ευχάριστα ή αδιάφορα.

 

3. Μετά το ξεκαθάρισμα, βρες την ιδανική θέση για τα πράγματα που θα κρατήσεις και φρόντισε να παραμένουν σ’ αυτή τη θέση. (Και βεβαιώσου ότι έχεις χαιρετήσει όπως τους άξιζε όλα όσα ξεφορτώθηκες –σημαντικό).

 

Αν βαριέσαι να διαβάσεις το βιβλίο της, μπορείς να τη βλέπεις να τακτοποιεί, να διπλώνει (η KonMari μέθοδος διπλώματος είναι state of art), να πετάει και να αποχαιρετάει πράγματα στην εκπομπή της Tidying Up With Mari Kondo που προβάλλεται στο Neftlix από την 1η Ιανουαρίου.

 

Tags: